Savetujemo Vas

ZANIMLJIVI ČLANCI I SAVETI

ZAKAŽITE PREGLED


pranje-zuba-kod-dece.png

5 saveta roditeljima za zdravije zube njihove dece

Vladimir Vajagić18.08.2015

Četkanje zuba 2 puta dnevno je stvar koja je esencijalna i oko koje nema rasprave.

Iz godine u godinu primećujemo kako broj dece sa pokvarenim (karioznim) zubima raste. Problemi nastaju već u najranijem detinjstvu. Sva istraživanja pokazuju da je procenat karijesa kod dece predškolskog uzrasta u porastu.
Šta biste mogli da uradite da budete sigurni u zdravlje zuba i desni kod svoje dece? Evo par stvari:

1. Počnite sa posetama stomatologu što pre

Vodite vašu decu kod stomatologa, na redovne preglede. Neka idu sa vama i gledaju vas u stolici. Redovnim praćenjem moći ćete da sprečite nastanak karijesa, dete ce se upoznati sa stomatologom i osloboditi straha, dobićete korisne informacije o upotrebi fluorida i pravilnom održavanju higijene, a takođe stomatolog će moći da prati nicanje zuba i na vreme primeti eventualne nepravilnosti i posavetuje vas na pravi način…..

2. Jedite zdravo

Povedite računa o tome da vaše dete ima balansiranu ishranu. Nema potrebe uskraćivati slatkiše, ali ih nikako ne treba konzumirati često a posebno ne one koji se lepe za zube. Vrlo je bitno da detetu ne dajete slatkiše ili flašicu sa sokom pre spavanja.

3. Vodite računa o dečjim zubima

Bez obzira sto će mlečni zubi ispasti, veoma je bitno voditi računa o njima sada. Mlečni zubi čuvaju prostor za svoje zamenike, stalne zube, a takođe su neophodni za razvoj govora i omogućuju detetu da žvaće hranljive namirnice. Plus pokvareni mlečni zubi mogu izazvati karijes i kod stalnih zuba.
Što pre počnete sa održavanjem zubića vašeg deteta, pre će postati dnevna rutina.
Počevši odmah po rođenju, čistite usta gazicom ili krpicom posle svakog dojenja. Odmah po nicanju prvog zubića počnite sa upotrebom četkice i čistite zube bar dva puta dnevno, obavezno ujutro i pre spavanja.

4. Modelirajte dobre navike

Eksperti se slažu kako deca nisu stanju da pravilno peru zube do svoje osme godine zato je potrebno to raditi uz nadzor. Perite zube zajedno sa svojim detetom i svojim primerom mu dokazite da je to dobra stvar. Deca vole da imitiraju roditelje pa će vas i u ovome pratiti.

5. Učinite da izgleda zabavno

Zainteresujte dete, ucinite pranje zuba zanimljivim pričama, pesmicama… Motivisite ga.

Počnite još danas da upoznajete svoje dete sa zdravim navikama. Zakažite besplatan pregled u stomatološkoj ordinaciji dr Vajagić.


Imate tegobe? Nemojte čekati.

ZAKAŽITE PREGLED


ZAKAŽITE PREGLED


RADNO VREME


Pon – Pet
8:00 – 20:00
Subota
8:00 – 13:00
Nedelja
Zatvoreno

KONTANT PODACI


Njegoševa 4, Novi Sad, Srbija

+381/21 661 3176+381/21 661 1695

info@stomatologija-vajagic.rs

Serbia