Savetujemo Vas

ZANIMLJIVI ČLANCI I SAVETI

ZAKAŽITE PREGLED


PRF-metoda.png

PRF metoda – revolucija u stomatologiji-dostupna svima

dr Vladimir Belanovic29.08.2015

“Ozdravljenje i regeneracija sopstvenim snagama”

Svi mi veoma često zaboravljamo a tek ponekad se prisetimo opšte poznate činjenice da naše telo ima prirodnu sposobnost samoizlečenja i da sami sebi često najbolje možemo pomoći. Upravo o tome se ovde radi, a ključna reč je “koncentrovani faktori rasta tkiva” !

PRF je skraćenica za termin “platelet-rich fibrin“, što u prevodu znači fibrin bogat trombocitima. To je produkt koji se dobija iz krvi pacijenta i koristi se primarno u oralnoj, estetskoj hirurgiji i kozmetici.

PRF metoda je razvijena početkom 21. veka od strane dr Joseph Choukroun–a, kardiohirurga i anesteziologa iz Francuske, da bi se nakon desetogodišnjeg istraživanja i kliničkih primena stiglo do druge generacije preparata – “Advanced PRF” i “Injectable PRF”.

Proces započinje uzimanjem male količine krvi pacijenta iz vene na ruci i centrifugiranjem u epruvetama bez aditiva u posebno konstruisanom aparatu sličnom klasičnim laboratorijskim centrifugama. Pod posebnim parametrima vremena, brzine i ugla obrtanja, iz krvi se izdvaja fibrinski ugrušak ( “Advanced PRF” ) ili plazma ( “Injectable PRF” ) bogati trombocitima (krvnim pločicama) i leukocitima (belim krvnim zrncima). Ceo proces je zaista brz ( oko 15 minuta), bezbolan i jednostavan.

U oba ova preparata dobija se visoka koncentracija faktora rasta (desetostruko viša od ranijih sličnih preparata – CGF, PRP itd…) koji su najzaslužniji za pokretanje vrlo složenog mehanizma zarastanja rane.

Advanced PRF (tzv. a-PRF)

Fibrinski ugrušak se u vidu autotransplantata postavlja u operativnu regiju i tom prilikom dolazi do aktivacije faktora rasta koji izlaze iz trombocita i leukocita i snažno stimulišu stvaranje novih krvnih sudova tj kapilara, čime se direktno podstiče ubrzana regeneracija a time i rast nove kosti. Taj postupak ubrzava i proces srastanja i prihvatanja implantata, što ugradnju implantata čini uspešnijom, sigurnijom i bržom procedurom.
Dobijeni fibrinski ugrušak se može na različite načine mehanički obraditi te se može koristiti kao resorptivna membrana, “čep” koji popunjava ranu posle vađenja zuba, dodatak zameniku za kost (dodatak veštačkoj kosti), nosač tj matrica veštačkoj kosti (slično armaturti, daje joj strukturnu stabilnost).

PRF fizički štiti otvorenu ranu nakon vađenja zuba a faktori rasta stimulišu i usmeravaju matične ćelije koje ubrzavaju proces zarastanja kosti i mekih tkiva, pa služi kao idealna priprema za hirurške zahvate koji prethode ugradnji implantata.
Faktori rasta se u rani postepeno oslobađaju kroz 7 do 14 dana i to objašnjava znatno bolje rezultate zarastanja.

PRF se koristi za:

  • sinus lift
  • augmentaciju koštanog grebena (priprema za ugradnju implantata)
  • zaštitu ekstrakcione rane
  • parodontalnu hirugiju (režanj operacija)
  • operacije povlačenja desni kao dopuna ili zamena TVT i SMAT procedura
  • razni drugi operativni zahvati

PRF je potpuno bezopasna metoda jer se koristi isključivo krv pacijenta, bez bilo kakvog dodatka.
Ovaj postupak iskreno preporučujem svim svojim pacijentima u protokolima hirurških procedura jer su rezultati izuzetni.

 

Da li i kod mene može da se primeni ova metoda i zašto bih to radio ?!

Ne postoje posebna ograničenja za upotrebu PRF preparata – “praktično svaka osoba normalnog zdravstvenog stanja može biti kandidat za ovu proceduru”.

Primena PRF metode se pak preporučuje kod svih pacijenata koji planiraju ugradnju implantata a u nekim slučajevima je i nezaobilazna obzirom da na revolucionaran način rešava neke probleme koji su postojali prilikom klasične implantološke terapije.

Takođe, razne procedure u parodontalnoj hirurgiji (lečenju parodontoze) daju mnogo bolje rezultate ukoliko se kombinuje klasičan pristup i PRF metoda.

Čak i jednostavne i rutinske intervencije kao što je vađenje zuba prolaze uz znatno manje komplikacija, potpuno bezbolno, sa zarastanjem rane u rekordnom roku ukoliko se primeni a-PRF preparat tj fibrinski ugrušak.
Polje primene PRF je veoma široko te uz izuzetne rezultate sa pravom predstavlja revoluciju u modernoj oralnoj hirurgiji.
Osim u oralnoj hirurgiji, primena PRF-a je preporučljiva i u dermatologiji, odnosno u mezoterapiji, jer je dobro poznato da je plazma odličan prirodni filer. Ova metoda se naziva “Injectable PRF” tj i-PRF i biće posebno obrađena u narednom blogu.

 

Gde može da se uradi ova metoda?

Stomatiološka ordinacija dr Vajagić je jedan od retkih (ako ne i jedina) stomatološka ordinacija koja uspešno primanjuje ovu metodu na svojim pacijentima. Ukoliko ste i vi kandidat za ovu vrstu tretmana slobodno nas kontaktirajte i zakažite besplatan pregled kako bismo vas detaljnije informisali o mogućnostima i benefitima ove metode.

Ukoliko vas pak zanima cena ove usluge, kliknite ovde da biste preuzeli naš cenovnik.


Imate tegobe? Nemojte čekati.

ZAKAŽITE PREGLED


ZAKAŽITE PREGLED


RADNO VREME


Pon – Pet
8:00 – 20:00
Subota
8:00 – 13:00
Nedelja
Zatvoreno

KONTANT PODACI


Njegoševa 4, Novi Sad, Srbija

+381/21 661 3176+381/21 661 1695

info@stomatologija-vajagic.rs

Serbia