Savetujemo Vas

ZANIMLJIVI ČLANCI I SAVETI

ZAKAŽITE PREGLED


sta-dovodi-do-karijesa.jpg

Šta dovodi do karijesa?

Vladimir Vajagić24.05.2014

Najčešći uzrok karijesa je dentalni plak. To su naslage na zubima koje sadrže ugljene hidrate, bakterije i sl. Ako se zubi ne peru pravilno, doći će do nakupljanja plaka i uz prisustvo bakterija (streptokoka) dolazi do stvaranja kiselih produkata koji oštećuju gleđ zuba i tako počinje karijes. Karijes (zubni kvar) napreduje kroz debljinu gleđi i stiže do dentina (sloj ispod gleđi). Tu se on mnogo brže širi, kako u dubinu, tako i u širinu. Javlja se bol na hladno, slatko, što znači da je karijes napredovao do dubokih slojeva dentina i približio se pulpi (“zubni živac”). Ako se ne reaguje, karijes će napredovati dalje, infekcija zahvata pulpu i tada se javljaju jaki spontani bolovi (sami od sebe, ničim izazvani). Bol traje, u prvo vreme, do pola sata, a bezbolne faze su dugačke. Ako se ne interveniše, bolne faze su sve duže, a bezbolne sve kraće i tada se govori o oboljenju koje stomatolozi zovu pulpitis.

Pulpitis je odumiranje živca i prati ga izuzetno jak bol. Infekcija je već zahvatila “živac” i dolazi do njegovog gangrenoznog raspadanja i onda mora da se pristupi endodonskom lečenju zuba. Prilikom tog raspadanja se stvaraju gasovi, zapaljenje prelazi preko vrha korena, zub je osetljiv na zagriz, na kucanje, na dodir jezikom, na vruće. Sve ovo znači da je infekcija prešla u kost i da se dalje širi. Ako se i dalje ne interveniše, infekcija dolazi do površine kosti (bolovi izuzetno jakog intenziteta). Infekcija (gnoj) probija kost i pojavljuje se otok mekog tkiva, a istovremeno se smanjuju bolovi. Nakon toga (ako se i dalje ne interveniše), gnoj probija kožu (sluzokožu) i stvara se fistula. Rešavanje fistule je komplikovan proces, naročito ako se ona pojavi na licu. Rešavanje tog problema skoro uvek prate vidni ožiljci.

Zbog svega gore rečenog vrlo je važna PREVENCIJA i ZDRAVSTVENA KULTURA. To znači da bi trebalo barem jednom godišnje posetiti stomatologa, kako bi se dijagnostikovao karijes u početnim fazama i izbegle sve gore navedene komplikacije. Kada bi se ovako postupalo, sigurno ne bismo do kraja života izgubili ni jedan zub zbog karijesa.


Leave a ReplyImate tegobe? Nemojte čekati.

ZAKAŽITE PREGLED


ZAKAŽITE PREGLED


RADNO VREME


Pon – Pet
8:00 – 20:00
Subota
8:00 – 13:00
Nedelja
Zatvoreno

KONTANT PODACI


Njegoševa 4, Novi Sad, Srbija

+381/21 661 3176+381/21 661 1695

info@stomatologija-vajagic.rs

Serbia