Savetujemo Vas

ZANIMLJIVI ČLANCI I SAVETI

ZAKAŽITE PREGLED


zubne-proteze-na-implantima1.png

Kako da se rešite problema ukoliko nosite totalnu protezu?

dr Vladimir Belanovic30.07.2015

Da li i vi imate problema sa zubnom protezom?!

Opšte je poznato da totalne proteze nisu savršeno rešenje kod gubitka svih zuba. U manjini su pacijenti koji nemaju problema sa njima a još se ređe sreću osobe koje su se potpuno navikle na nošenje proteza.
Zašto je to tako?

Klasične totalne proteze se samo prislanjaju na desni i viličnu kost a svoju stabilnost duguju obliku vlične kosti i prisustvu pljuvačke. U praksi se retko sreće idealan slučaj – dovoljna količina i povoljan oblik vilične kosti, idealna debljina desni i dovoljno pljuvačke – koji omogućavaju dobru stabilnost proteze. Šta više, kod većine pacijenata navedeni uslovi za nošenje proteza nisu povoljni što dovodi do nestabilnosti proteze, nemogućnosti normalnog žvakanja i govora i, na kraju, do frustracije od strane pacijenta.

Problem je posebno izražen u donjoj vilici jer je površina na koju se proteza oslanja značajno manja nego u gornjoj vilici, a prisustvo jezika koji je stalno u pokretu dodatno otežava situaciju.

Da li postoji trajno rešenje ovog problema?

Odgovor je jednostavan – PROTEZA NA IMPLANTIMA !!!

“ ZABORAVITE NA POMERANJE I ISPADANJE PROTEZE I UŽIVAJTE – probajte sve ono što dugo niste mogli: zagrizite jabuku, koru hleba ili omiljenu grickalicu (kikiriki, badem) i nećete moći da poverujete koliku stabilnost i komfor Vaša proteza može da Vam pruži. ”

Proteza na implantima stoji VEOMA stabilno, obzirom da je preko posebnih “kopči” zakačena na implante te jako čvrsto stoji u ustima tokom jela i govora, i NE MOŽE da ispadne. Takođe, kada je potrebno, uz malo vežbe se lako skida i ponovo vraća na svoje mesto.

Stabilnost proteza uvek bolja na većem broju implantata, a minimum za donju vilicu je dva i za gornju četiri implanta.

Šematski prikaz proteze na implantatima – prisutna su 2 implanta u donjoj vilici i na njima postavljeni Locator abatmenti, preko kojih se proteza “ukopčava” za implante.

Proteze na implantima predstavljaju veoma kvalitetno i dugotrajno rešenje, i pacijenti se lako naviknu jer konačno mogu slobodno da jedu, pričaju, da se smeju bez straha da će proteza ispasti. Još jedna prednost proteza na implantatima je da gornja proteza nema “nepce”, već proteza prekriva samo deo gde se nalaze zubi.

Ukoliko je pacijent zadovoljan funkcionalnošću, oblikom, estetikom proteze koju već ima, a želi samo stabilizaciju implantima, moguće je i to izvesti korekcijom postojeće proteze nakon ugradnje implanta.

Da li sam ja kandidat za protezu na implantima?

Najčešči pacijenti koji se odlučuju na ovu terapijsku proceduru su oni koji već nose totalne proteze, ne retko i više od decenije, i koji godinama trpe zbog nestabilnosti, žuljanja, zapadanja hrane, osećaja stranog tela u ustima. To za njih predstavlja drugu šansu koja im je ukazana zahvaljujući razvoju medicinske nauke i biotehnologija.
Takođe, ukoliko imate uznapredovalu parodontopatiju gde su svi zubi osuđeni na vađenje, proteze na implantima su jedno od rešenja za Vas.

Ponekad su proteze na implantima jedino pravo rešenje kod osoba koje su izgubile sve zube u vilici ali iz tehničkih razloga (nedovoljno vilične kosti) ili iz finansijskih razloga nisu u mogućnosti da dobiju fiksno protetsko rešenje – most.
U svakom slučaju, važe isti principi kao i kod ugradnje implantata za potrebe izrade krunica ili mostova – dovoljna količina vilične kosti i solidno stanje opšteg zdravlja i zdravlja usne duplje, što se utvrđuje prilikom pregleda u ordinaciji i analizom rendgen snimaka.

U donjoj vilici, koja je uglavnom problematičnija od gornje u pogledu nošenja proteze, najčešće je prisutno dovoljno vilične kosti za ugradnju i više od dva implanta (koliko je minimum). Gornja vilica obično podleže većem gubitku kosti pa se može desiti da je potrebno uraditi i neku od tehnika augmentacije tj nadogradnje izgubljene vilične kosti da bi proteza imala adekvatnu stabilizaciju na minimum 4 implanta.

Kako doći do ove proteze?

Prvi korak je svakako da zakažete besplatnan pregled u našoj zubnoj ordinaciji. Na samom pregledu ćemo vam dati sve informacije koje vas interesuju i podeliti savete za održavanje proteze.

Pratite naš blog pošto ćemo uskoro pisati o sličnim temama.


3 comments

 • stanko

  27.08.2015 at 11:02 am

  Dobar dan. Vec 14 god imam donju, a20 god totalnu protezu. Jasno mi je da moram raditi nove proteze posto sam poslednji put menjao obe plasticne proteze pre 11 god. Interesuje me kolika cena bi bila, okvirno, gore i dole implanti i nove proteze. Ako su u pitanju razliciti materijali, znam da su i cene razlicite. 1956 sam god. ako je bitno.

  • Vladimir Belanović

   27.08.2015 at 1:34 pm

   Poštovani Stanko,
   ukoliko želite da i dalje nosite proteze ali da budu oslonjene na implante onda je potrebno u donjoj vilici postaviti dva implanta a u gornjoj četiri.

   Cena jednog implanta sa lokatorom koji je veza implanta i proteze iznosi 450 eura sa svim pratecim troškovima.

   Cena nove proteze na implantima je 250 eura.

   Dakle za donju vilicu (dva implanta,dva lokatora,nova proteza) ukupna cena bi iznosila 1150 eura. Za gornju vilicu
   ukupna cena bi iznosila 2050 eura (četiri implanta i lokatora, nova proteza).

   Za više informacija bih morao da vidim barem snimak vilica pa Vas molim ukoliko ste zainteresovani da nam pošaljete snimak (naravno ukoliko ga imate).

   Stojim Vam na raspolaganju za dodatna pitanja.

   Sve najbolje

   dr Vladimir Belanović
   spec. oralni hirurg

 • Dragan

  02.06.2017 at 7:31 pm

  Ppstovani ugradio sam all on 4 implant sad bih stavio privremeni most da li postoji mogucnost da se tako uradi

Leave a ReplyImate tegobe? Nemojte čekati.

ZAKAŽITE PREGLED


ZAKAŽITE PREGLED


RADNO VREME


Pon – Pet
9:00 – 20:00
Subota
9:00 – 12:00
Nedelja
Zatvoreno

KONTANT PODACI


Njegoševa 4, Novi Sad, Srbija

+381/21 661 3176+381/21 661 1695

ordinacija.nv@gmail.com

SerbiaEnglish