Savetujemo Vas

ZANIMLJIVI ČLANCI I SAVETI

ZAKAŽITE PREGLED


trudnice-i-zubi-2.jpg

Trudnoća i oralno zdravlje – deo 2

Vladimir Vajagić11.06.2014

RENGENSKO SNIMANJE ZUBA TOKOM TRUDNOĆE
I pored toga što su doze zračenja kod snimanja zuba minimalne, a objekat snimanja udaljen od materice, tokom trudnoće poželjno je izbegavanje izlaganja rengenskim zracima, a naročito u prvih 12 nedelja. Ukoliko je snimanje nužno, potrebno je obaviti ga na ispravnom uređaju, uz primenu svih mera zaštite majke i ploda (olovna kecelja, olovna kragna itd.)

digitalne rengenske tehnike snimanja, kakve se danas najčešće koriste u stomatologiji, imaju i do 80% manju dozu zračenja od klasičnih tehnika

LOKALNA ANESTEZIJA TOKOM TRUDNOĆE
Uvreženo je mišljenje da tokom trudnoće treba izbegavati uzimanje lekova, pa se to povezuje i sa primenom lokalne anestezije, posebno u prvim nedeljama trudnoće kada je plod izuzetno osetljiv. Međutim, ne postoje dokazi da su lokalni anestetici koji se koriste u stomatologiji štetni za plod u ranoj trudnoći. U uznapredovaloj trudnoći, a posebno oko termina porođaja lokalni anestetik koji kao vazokonstrikor ima felipresin, može biti štetan, mada se ta vrsta anestetika retko koristi u stomatologiji. Najbolje je primeniti minimalnu količinu anestetika, koja će obezbediti bezbolnost tokom stomatološke intervencije.

supstance koje se oslobađaju u organizmu tokom BOLNOG stomatološkog tretmana, opasnije su za trudnicu i plod od primene lokalnog anestetika

VAĐENJE ZUBA U TRUDNOĆI
Vađenje zuba u trudnoći se kod zdravih trudnica obavlja uz prethodnu primenu lokalne anestezije, bez ikakvog rizika. Kod trudnica koje imaju poremećaje zgrušavanja krvi ili neko dugo sistemsko oboljenje ili patološko stanje, vađenje zuba će se obaviti uz konsultaciju sa nadležnim lekarom.

UZIMANJE LEKOVA ZBOG STOMATOLOŠKIH INDIKACIJA TOKOM TRUDNOĆE
Iako je tokom trudnoće potrebno izbegavati uzimanje lekova, većina njih je relativno sigurna i ne može izazvati oštećenje ploda. Svakako, pre upotrebe bilo kakvog leka poželjno je posavetovati se sa lekarom ili ginekologom radi izbegavanja nuspojava.

ANALGETICI
Poput aspirina trebaju se izbegavati, posebno u kasnoj trudnoći, jer mogu izazvati komplikacije tokom porođaja, kao i postporođajno krvarenje kod majke. Dugotrajna upotreba aspirina u ranoj trudnoći, može kod trudnice dovesti do anemije. Upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova, poput brufena, zbog uticaja na sintezu prostaglandina, može dovesti do prolongiranja trudnoće, pa ih treba izbegavati posebno u trećem trimestru.

ANTIBIOTICI
Trudnoća sama po sebi nije stanje koje zahteva antibiotsku profilaksu prilikom izvođenja stomatoloških zahvata. Međutim, kada postoji indikacija za upotrebu antibiotika, najsigurniji su oni iz grupe penicilina. Nakon 20. nedelje trudnoće, uz kontrolu ginekologa dopušteni su i ostali antibiotici, osim tetraciklina – on može izazvati trajnu prebojenost zuba kod deteta (tetraciklinski zubi), kao i smetnje u rastu kostiju i noktiju.

IZBELJIVANJE ZUBA U TRUDNOĆI
Izbeljivanje zuba je postupak koji ima primarno estetski značaj, dok su funkcionalni i zdravstveni značaj minimalni. Međutim, izbeljivanjem zuba ponovo se vraća svest o osmehu i zainteresovanost pacijenta za svoje zube, a samim tim se i higijena poboljšava. To je dakle, važna psihološka komponenta u unapređenju oralne higijene.

nema dokaza da hemijski sastojci koji se primenjuju tokom procesa izbeljivanja imaju štetni uticaj na plod


Imate tegobe? Nemojte čekati.

ZAKAŽITE PREGLED


ZAKAŽITE PREGLED


RADNO VREME


Pon – Pet
8:00 – 20:00
Subota
8:00 – 13:00
Nedelja
Zatvoreno

KONTANT PODACI


Njegoševa 4, Novi Sad, Srbija

+381/21 661 3176+381/21 661 1695

info@stomatologija-vajagic.rs

Serbia