Savetujemo Vas

ZANIMLJIVI ČLANCI I SAVETI

ZAKAŽITE PREGLED


zrava-hrana-i-zubi.jpg

Ishrana i zdravlje zuba

Vladimir Vajagić10.09.2014

Svetska zdravstvena organizacija je poslednjih godina došla do nekih uznemirujućih saznanja. Njihovi stručnjaci su proteklih godina sprovodili ekspedicije po nekim slabije istraženim delovima planete sa ciljem da se susretnu sa plemenima koja u njima žive i da ustanove njihovo opšte zdravstveno stanje. Pri pregledu usta i zuba tih “primitivnih” naroda došli do zaključka da manje od 5% ljudi u tim populacijama ima problema sa bolestima usta i zuba.

Sa druge strane naše “moderno” društvo se danas susreće sa ubrzano rastućim problemom bolesti usta i zuba. Gingivitis, karijes, parodontopatija su toliko česti da prema nekim novijim istraživanjima oko 95% svetske populacije ima neke od ovih problema.

Razvoj tehnologije i industrije a posebno konditorske, udružen sa lošim navikama i neadekvatnim održavanjem oralne higijene je u potpunosti zaslužan za ovakav “alarmantan” izveštaj svetske zdravstvene organizacije.

Jednostavan zaključak izveden iz ovoga je da savremeni način ishrane i loša higijena dovode do nastanka ovih bolesti.

Naša usta su naseljena brojnim vrstama bakterija koje se neprestano razmnožavaju, a današnjim načinom ishrane, hranom koja je bogata ugljenim hidratima, mi tim bakterijama obezbeđujemo hranu. Već nakon 5 minuta posle pranja zuba bakterije počinju da se grupišu i stvaraju kolonije koje će se i formirati u narednih sat vremena. Nakupine tih bakterija i njihovih metabolita koje one ispuštaju (pošto se nahrane njima omiljenom hranom) nazivamo dentalni plak. To nikako ne znači da moramo da peremo zube svakih sat vremena. Preporuka je da se zubi obavezno očiste dva puta dnevno. Takođe, samo upotreba četkice nije dovoljna već je potrebno koristiti i pomoćna sredstva. Tržište je veoma veliko i danas nam se nude najrazličitija sredstva od interdentalnih četkica i raznih vrsta zubnog konca, preko “water pick” aparata pa do najrazličitijih sredstava za kontrolu bakterija u ustima (vodice za ispiranje…).

Svakako ni sva ova sredstva nisu svemoguća pa bi najbolji način za borbu protiv karijesa i bolesti ostalih tkiva u ustima, pored održavanja higijene trebala da bude pravilno balansirana ishrana. Ishrana koja je bogata svežim namirnicama, voćem i povrćem, mlečnim proizvodima, obezbediće zdravlje ne samo Vašim zubima već i celokupnom organizmu. Zdrava ishrana obezbediće organizmu dovoljno vitamina i minerala a samim tim i pravilan rast i razvoj mišića, skeleta a naravno i Vaših zuba. Ovo nije moguće izvesti sa danas toliko popularnom tzv. “junk food”. Slatkiši, grickalice, napitci, gazirana pića i drugi proizvodi zadovoljiće najčešće samo energetske potrebe organizma.

ZAKLJUČAK: Pravilno balansirana ishrana, ishrana bogata svežim namirnicama sa ograničenim unosom slatkiša i napitaka od neprocenjivog je značaja za pravilan rast, razvoj i zdravlje Vaših usta i zuba.


Imate tegobe? Nemojte čekati.

ZAKAŽITE PREGLED


ZAKAŽITE PREGLED


RADNO VREME


Pon – Pet
9:00 – 20:00
Subota
9:00 – 12:00
Nedelja
Zatvoreno

KONTANT PODACI


Njegoševa 4, Novi Sad, Srbija

+381/21 661 3176+381/21 661 1695

ordinacija.nv@gmail.com

SerbiaEnglish