Savetujemo Vas

ZANIMLJIVI ČLANCI I SAVETI

ZAKAŽITE PREGLED


prevencija-bola-kod-zubara.jpg

Prevencija bola – strah od stomatoloških intervencija

Vladimir Vajagić16.09.2014

Koliko se vas zaista plaši zubarai šta je to što nas plaši kada pomislimo na popravku zuba?

Bol u fiziološkom smislu predstavlja signal od strane organizma da se narušava normalno stanje ćelije, tkiva ili nekog organa. U filozofskom smislu zato za bol kažemo da je najveći „prijatelj“ čoveka. Upravo zbog različitog subjektivnog doživljaja bola, javlja se i strah od „zubara“.

Zadatak svakog stomatologa je da u svom radu svaku intervenciju započne razgovorom sa pacijentom. Cilj ovakvih razgovora je da se pacijentu približe sve nejasnoće iz područja bolnih stanja, i da mu se kroz razgovor objasne svi mehanizmi sa kojima raspolažemo da bi se ta bolna stanja umanjila, ili potpuno otklonla.

Pripema pacijenta za intervenciju

Prvi susret sa pacijentom podrazumeva upoznavanje sa psihološkim stanjem istog, te se na osnovu dobijenih saznanja radi plan pripreme pacijenta za intervenciju. Najvažniji deo gotovo svih stomatoloških intervencija je upravo razgovor sa pacijentom. Ovim se postiže prisniji odnos između lekara i pacijenta i stvaraju uslovi za uspešnije lečenje. Lekar mora da sazna od pacijenta za sve njegove dotadašnje stečene strahove u ordinaciji (koji se najčešće stiču do sedme godine života). Na osnovu tih saznanja se i spoznaje psihološki profil pacijenta i radi plan prevencije i terapije bola.

Kod pacijenata koji imaju veoma izražen strah od intervencije, osim psihološke pripreme, može da se uradi i medikamentozna priprema pacijenta. Preparati koji se koriste u ovu svrhu se najčešće unose preko usta, a mogu da se daju i intravenski. Na taj način pacijent se lišava osećaja bola, a pri tom je sve vreme svestan i komunicira sa stomatologom.

Veoma važan aspekt prevencije bola je i primena ispravnih stomatoloških bušilica koje moraju biti redovno servisirane i ne smeju da oštećuju zubno tkivo preko fizioloških granica. Kod hirurških intervencija neophodna je primena adekvatnih instrumenata i konca koji ne izaziva traumu.

Svaka intervencija podrazumeva i prisustvo ljubaznog osoblja koje je u funkciji potrebe pacijenta. Prostor u kome se obavljaju intervencije mora biti svetao, prozračan, sa pastelnim bojama, uz obavezno prisustvo muzike koja opušta.


Imate tegobe? Nemojte čekati.

ZAKAŽITE PREGLED


ZAKAŽITE PREGLED


RADNO VREME


Pon – Pet
9:00 – 20:00
Subota
9:00 – 12:00
Nedelja
Zatvoreno

KONTANT PODACI


Njegoševa 4, Novi Sad, Srbija

+381/21 661 3176+381/21 661 1695

ordinacija.nv@gmail.com

SerbiaEnglish