Savetujemo Vas

ZANIMLJIVI ČLANCI I SAVETI

ZAKAŽITE PREGLED


izbeljivanje-zuba.png

Izbeljivanje zuba

Vladimir Vajagić21.01.2015

Lep i blistav osmeh je u današnje vreme veoma bitan, međutim mnogi ljudi su za isti uskraćeni zahvaljujući mnogobrojnim faktorima. Jedna od metoda kojom možete dobiti blistavi, holivudski osmeh je izbeljivanje zuba.
Izbeljivanje je vrlo popularna, kozmetska, metoda koja nam omogućava da sa zuba uklonimo gotovo sve vrste mrlja, a generalno da celu krunicu posvetlimo za par nijansi.

Da li je beljenje bezopasno?

Postoje mišljenja koja podržavaju izbeljivanje kao potpuno bezopasan proces kao i ona koja to ne podržavaju ali generalno gledano izbeljivači koji su prošli kontrole i odobreni su od strane svetske stomatoloske asocijacije mogu se smatrati potpuno bezbednima.

Šta je izbeljivač i kako deluje?

Boju naših zuba diktira debljina zubne gleđi i zubnog dentina – mase koja se nalazi ispod gleđi. Dentin po pririodi ima žućkastu boju, a u nekim slučajevima smeđu ili čak braon boju. Boju naših zuba dakle diktira boja dentina koja je ublažena bojom gleđi. Gleđ je bele boje i nije neprozirna tako da dentin uvek prosijava kroz nju. Takođe je belina zuba srazmerna debljini gleđi.
Tokom života naši zubi kao i ceo organizam dozivljavaju promene, stare, a propratna pojava je potamnjivanje zuba.
Svi izbeljivači koji se danas koriste su na bazi peroksida (H2O2) kod nas poznatog kao hidrogen. Peroksid je nestabilno jedinjenje koje u kontaktu sa vodom i toplotom (ovde se misli na vlagu naših usta i telesnu temperaturu) otpušta veliki broj molekula kiseonika koji se provlače kroz našu gleđ i bombarduju i ugrađuju se u dentin. Takav dentin postaje svetliji.
Naravno kako je kiseonik prošao tako i neke druge supstance prolaze kroz našu gleđ i zbog toga se boja naših zuba menja.

Šta ne možemo da izbelimo?

  • Beljenjem ne možemo da uklonimo promene u boji koja je posledica pokvarenog zuba (karijesa)
  • Bele mrlje nastale kao posledica prevelikom izlaganju fluoridima
  • Smeđu prebojenost koja je posledica uzimanja tetraciklinskih lekova
  • Beljenjem ne mozemo da uklonimo promene u boji zuba nastale od starih crnih (amalgamskih) plombi

Moguća neželjena dejstva

Peroksid može da izazove obezbojavanje i osetljivost u vidu probadanja na koži i sluzokoži (osećaj peckanja munje na tom mestu koji vrlo brzo prolazi). Na zubima je moguć isti taj osećaj koji može da potraje i par dana kao i osetljivost na hladno. Ove pojave se češće javljaju kod mlađih pacijenata iz razloga što su njihovi zubi vitalniji, međutim u roku od najkasnije par dana sve prolazi i ostaju lepi, beli i zdravi zubi.

Kako se bele zubi?

Za beljenje se koriste preparati na bazi peroksida različitih koncentracija 5%-38%. Beljenje je moguće izvesti u kućnim i u ordinacijskim uslovima.
Za kućno izbeljivanje koriste se peroksidi sa manjim koncentracijama, a sprovodi se tako što se pacijentu naprave kalupi njegovih zuba od silikonske mase. U te kalupe pacijent ubacuje pastu za beljenje i navlači ih preko zuba.  Potrebno je da se pacijent konsultuje sa svojim stomatologom i da se pridrzava uputstava koliko i kada će nositi ove kalupe.
Ordinacijska metoda izbeljivanja zuba je slična samo što u ovom slučaju proces samog beljenja traje znatno kraće iz razloga što su koncentracije preparata znatno veće. Takođe, uz upotrebu preparata za izbeljivanje koriste se i diodni laseri koji dodatno skraćuju vreme izbeljivanja tako što dodatno aktiviraju preparate i povećavaju njihovu efikasnost.
Dobra stvar je što se beljenjem mogu izbeliti i umrtvljeni – avitalni zubi.

Da li će zub trajno zadžati svetliju boju?

Krajnji rezultati nisu trajni i vremenom izbeljeni zubi počinju da tamne, ali svakako, i posle duzeg perioda zubi će biti svetliji i bez raznih prebojenosti i fleka nego što su bili pre beljenja. Naravno ljudima koji su pušači i ljudima koji uzivaju u obojenim napitcima, rezultati izbeljivanja zuba ranije iščeznu.

Ukoliko i vi želite bele i zdrave zube kontaktirajte nas i zakažite besplatan pregled u našoj ordinaciju.


Imate tegobe? Nemojte čekati.

ZAKAŽITE PREGLED


ZAKAŽITE PREGLED


RADNO VREME


Pon – Pet
8:00 – 20:00
Subota
8:00 – 13:00
Nedelja
Zatvoreno

KONTANT PODACI


Njegoševa 4, Novi Sad, Srbija

+381/21 661 3176+381/21 661 1695

info@stomatologija-vajagic.rs

Serbia